Manifest contra el feixisme i el racisme

La història de la humanitat és plena de barbaritats, de crims fraticides que han marcat la història amb patiment i crueltat i que un cop han caigut en l’oblit han estat repetits, pedres amb les quals hem patinat vegades i vegades, com si no fóssim capaços d’aprendre’n.

Avui en dia, seixanta-vuit anys després de la Segona Guerra Mundial i de l’Holocaust, el crim genocida més antihumà de la nostra història; l’extrema dreta,  ascendeix i es reinventa a gairebé tota Europa (tan al Nord com al Sud).

Amb discursos racistes, xenòfobs, i en moltes ocasions directament antiislamics; forces conservadores o directament neo-nazis arrelen a la societat europea omplint-la de por i  construint moviments radicalment racistes i ultraviolents amb l’objectiu de destruir sindicats, organitzacions polítiques i culturals i d’aixafar la resistència popular.

Actualment als Països Catalans vivim un moment d’enorme crisi econòmica on el sistema de dominació ha fet fallida  i on els responsables d’aquesta han decidit carregar a les nostres espatlles tot el pes de la seva recuperació econòmica. Aguditzen les desigualtats socials mentre acaben amb els nostres drets i llibertats camí d’un demà salvatge que garantirà la seva hegemonia.

Mentre ens retallen la vida, endureixen les lleis per reprimir tot moviment social i utilitzen els mitjans per criminalitzar-los i desviar-ne l’atenció a la vegada que permeten i, fins i tot, fomenten els discursos xenòfobs per aconseguir canalitzar la frustració i la ràbia de la classe treballadora sobre un fals enemic:  la població immigrant, el sector més desfavorit de la nostra societat. Les classes populars més coaccionables entren en el joc, atacant els símptomes sense veure la malaltia, atacant les classes més pobres com si aquestes fossin les responsables de la pobresa, i més que això, permetent i atiant els rencors perquè les classes populars s’ataquin entre si.

No podem oblidar en cap moment qui som ni d’on venim, precisament els catalans, una societat construïda a partir de la immigració. Andalusia, Múrcia, Castella, Extremadura… no podem oblidar qui van ser els nostres avis i àvies ni com es van veure obligats a emigrar per trobar feina.

El recurs no és nou, en tenim l’evidència en tots els moments de xoc econòmic que des del sorgiment dels moviments feixistes i nazis de principis del segle XX on els discursos populistes basats en l’odi han esdevingut massius en moments de descontentament popular.

Un fet que podem constatar arreu del món i que s’agreuja de manera generalitzada al continent europeu és l’auge dels partits i organitzacions d’extrema dreta, obertament nazis en alguns casos, que estan fent del discurs filofeixista un problema social i polític a l’Europa del capital. L’avenç d’”Alba Daurada” a Grècia, la gran influència que ha tingut la “Lliga Nord” a Itàlia o la formació de milícies paramilitars a Hongria, la coneguda “Guardia Hongaresa” controlada pel partit neonazi “Jobbik” en són un bon exemple.

Al nostre país també s’està produint un augment del discurs racista xenòfob, s’està normalitzant l’odi i la ràbia als immigrants. Veiem l’avenç a Catalunya Nord del “Front Nacional” de Marie Le Pen i als territoris sota dominació espanyola partits com “PP”, “UPyD” o “C’s” que s’alien obertament amb partits i organitzacions obertament feixistes i racistes el passat 12-O a Barcelona com ara DN, MSR, PxC o Casal Tramuntana.

En nom de la reestructuració pressupostària es duen a terme polítiques contra la salut i el benestar de la població nouvinguda retirant, per exemple, la targeta sanitària a totes aquelles persones que no van tenir els papers en regla o augmentant els CIE’S, que no són més que presons hermètiques on els drets més bàsics són vulnerats de forma impune al marge de la llei. Un exemple flagrant, lamentablement no l’únic, del racisme institucional més cruel i despietat.

Veiem com l’extrema dreta intenta escolar-se dia a dia en tots els espais socials que pot: associacions, entitats, jovent… Com a societat civil hem d’estar ben alerta perquè no ens prenguin el que ens ha costat tant de temps d’aconseguir, que no ens venguin fum disfressat de populisme. L’associacionisme ha estat tradicionalment motor de canvi i d’emancipació i ho ha de seguir sent. No permetem, per tant, que el racisme i el feixisme s’escolin en les nostres entitats i en els nostres carrers, els hem de parar els peus!

No veiem resposta de part dels polítics amb més poder, no veiem actuacions que eliminin, tallin d’arrel, el problema de classe que genera el racisme i la xenofòbia.  La gran majoria dels partits polítics catalans aquí, al principat, passen per alt les brutals acusacions que es fan contra la població immigrada; i és per això que RECLAMEM BEN ALT I BEN FORT QUE TOTES LES JOVES A TOTS ELS POBLES BARRIS VILES I CIUTATS S’ANIMIN A LLUITAR, A COMBATRE EL FEIXISME I EL RACISME, en memòria dels avis caiguts i emigrats.

La lluita contra l’extrema dreta i el neonazisme és extremadament urgent. Ha d’estar estretament lligada a la lluita diària contra les mesures d’austeritat i el sistema capitalista que les genera. És per això que ara més que mai el jovent ens hem de mantenir ferms en la lluita contra el feixisme i el racisme i les seves múltiples facetes, des del carrer fins a les institucions, desemmascarant-lo i atacant-lo d’arrel. I ser capaços d’assenyalar-lo com una eina al servei del discurs neoliberal dominant per tal de finançar l’hegemonia de classe de la burgesia en un moment on la legitimitat del sistema, així com les seves velles estructures de poder, s’estan veient qüestionades contínuament.

Aquesta vegada, la història no s’ha de repetir!

Cap excusa pels feixistes ni els racistes!

Avui com ahir NO PASSARAN

PDF_iconMANIFEST JORNADES ANTIFEIXISTES HORTA-GUINARDÓ

Persones, entitats i col·lectius que s’han adherit al manifest:

-Consell de la Joventut d’Horta-Guinardó

– Ona Albalat Gimeno

– Paula

– David Vallverdú

– Ignasi Torrent Casellas

– Boca Ràdio

– Alba Fuente

– Gemma Martín Isanda

– Nora Sánchez

– Anna Saliente Andrés

– Sergi Arnau

– Francesc Bernat Oller Juncosa

– Albert Arce

– Joan Vallvé Navarro

– Marc Díaz

– Albert Pérez

– Joventuts d’Esquerra Republicana de Catalunya – Horta-Guinardó

– Emília Escuder

– Jaume Moseguí

– Avalot- Joves de la UGT de Catalunya

– Sergio Fernández

– Isabel Ustrell Vila

– Ramir Bullich Catà de la Torra

– Sergi Marquès

– Associació Cultural Carmelömanos

– Eloina Martínez Gómez

– Margarida Garcia

– Alba Foz

– Jordi Gratacos Rigall

– Alternativa Jove

– Enric Sanchez Torres

– Nuria Canela Garayoa

– Marc Guallar Garcia

– Edgar

– Sílvia Roqueta Vives

– Sergi López

– Oscar Amalla

– Daniel M Rosillo Molina

– Pol Rodríguez

– PSC Horta – Guinardo

– Adriana Cabeceran Gratacòs

– Joves Comunistes

– Carles Llacer Escamilla

– Marta Serena

– Jordi Roig

– Anna Sancle

– Marc Sergi

– Elisabet Ceballos Aixalà

– Joan Sarrias

– Juan Manuel Gonzalez Taboada

– Pere Traserra

– AJEC (Associació de Joves Estudiants de Catalunya)

– Casal Font d’en Fargues

– Xus López

– Antonio Alpuente Gómez

– Montserrat Canela

– Pablo Puyuelo

– Victor Valls

– ICV Horta-Guinardó

– Pau Garcia

– Assemblea Gai Triangle Rosa

– Carme

– ACATHI

– Albert Freixa

– Alba Cuevas Barba

– SOS Racisme Catalunya

– M. Camino Val Muñoz

– Nerea López García

– Iolanda Maurici

– Jordi Martinez

– Alex Palazón

– Sàhara Horta

– Albert Claret i Fernández

– Laura Cruz

– Consell de la Joventut de Barcelona

– Casals de Joves de Catalunya

« »

Scroll to top